Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Genç Mühendislerle Geleceği Konuştu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Genç Mühendislerle Geleceği Konuştu
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendisliğe Hazırlık Kulübü 20. Yıl Özel Oturumu’nda genç mühendis adaylarıyla bir araya geldi. Bakan, Türkiye’nin ulaşım vizyonunu ve mega projelerini anlattı.
15 Mart Cumartesi günü düzenlenen etkinlikte, Uraloğlu, Türkiye’nin ulaştırma ve haberleşme yatırımlarını detaylandırdı. Gençlerin gelecekteki rolüne vurgu yaparak, “Sizin buradan mezun olup belirli görevlere geldiğiniz zaman ülkemize, coğrafyamıza ve bütün dünyaya çok güzel hizmetler yapacağınıza canı gönülden inanıyorum.” dedi.
Türkiye’nin Ulaşım Vizyonu
Bakan Uraloğlu, “Vizyonumuz Türkiye Yüzyılı’nda insan ve çevre odaklı, akıllı ve güvenli entegre ulaştırma sistemleri ve hızlı iletişim ağlarıyla dünyada öncü olmaktır.” ifadesini kullandı. Türkiye’nin coğrafi konumunun jeostratejik önemine dikkat çekti. Türkiye, 4 saatlik uçuş mesafesindeki 67 ülkenin merkezinde yer alıyor.
Uraloğlu, Türkiye’nin bulunduğu konum itibariyle Orta Koridor’un da merkezinde olduğunu belirtti. Bu koridorun güçlendirilmesi için planlar yapıldığını ifade etti. Türkiye’nin 51 trilyon dolarlık gayri safi milli hasılası ve 25 trilyon dolarlık yıllık ticaret hacmi ile önemli bir konumda olduğunu vurguladı.
Ulaşım Projeleri ve Mega Yatırımlar
Bakan, Pekin’den çıkan bir yükün Süveyş Kanalı’ndan 35 günde, Ümit Burnu’ndan ise 45 günde Londra’ya ulaştığını belirtti. Kalkınma Yolu Koridoru tamamlandığında bu sürenin 25 güne düşeceğini ifade etti. Orta Koridor vasıtasıyla yük taşıma süresinin 18 günde olduğunu ve Hazar geçişli demiryolu ile bu sürenin 14 güne kadar düşeceğini söyledi.
Zengezur Koridoru’nun önemine de değinen Uraloğlu, bu koridorun Azerbaycan'dan başlayarak Türkiye’nin demiryolu ağına bağlanacağını belirtti. Yapım çalışmaları Azerbaycan tarafından devam etmekte olup, Türkiye tarafında 224 kilometrelik kısmın inşasına önümüzdeki aylarda başlanacağı ifade edildi.
Bölünmüş Yol Ağı ve Demiryolu Gelişimi
Uraloğlu, 2002 yılında 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol ağının bugün 29 bin 730 kilometreye ulaştığını açıkladı. Karayollarının sorumluluk alanındaki yol uzunluğunun yaklaşık 69 bin kilometre olduğunu belirtti. Otoyol uzunluğunu 3 bin 796 kilometreye çıkardıklarını ifade etti.
Türkiye’de yaklaşık 14 bin kilometre demiryolu ağı bulunduğunu vurgulayan Uraloğlu, yüksek hızlı demiryollarının 2 bin 251 kilometreye ulaştığını belirtti. Ankara-İstanbul Süper Hızlı Treni projesinin 350 kilometre hızla gideceğini ve 80 dakikada Ankara-İstanbul arasını kat edeceğini söyledi.
Hava Ulaşımı ve Teknolojik Gelişmeler
Uraloğlu, Türkiye’nin 175 ülke ile hava ulaşım anlaşması olduğunu ve 351 noktaya uçtuğunu kaydetti. Havalimanı sayısının 58’e çıktığını belirtti. 2003 yılında 34 milyon yolcu taşırken, bugün 230 milyon yolcuyu taşıyabildiklerini ifade etti.
5G teknolojisinin pratikte 10 kat hız getireceğini belirten Uraloğlu, önümüzdeki yıl 5G'yi Türkiye genelinde yaygınlaştırmayı planladıklarını söyledi. Genişbant abone sayısının 96 milyon olduğunu ve fiber uzunluğunun 588 bin kilometreye ulaştığını ifade etti.