Küresel Yol Güvenliği Konferansı'nda Türkiye'nin Başarısı

BAKAN URALOĞLU, 4. KÜRESEL YOL GÜVENLİĞİ BAKANLAR KONFERANSI'NA KATILDI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Fas'ta düzenlenen 4. Küresel Yol Güvenliği Bakanlar Konferansı'na katıldı. Konferansta, Türkiye'nin yol güvenliği alanındaki başarıları ve hedefleri hakkında önemli bilgiler paylaşıldı. Uraloğlu, kazalarda can kaybını yüzde 80 azalttıklarını belirtti.
Konferansın Teması ve Katılımcılar
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Fas'ın Marakeş kentinde düzenlenen 4. Küresel Yol Güvenliği Bakanlar Konferansı'na katıldı. 'Hayata Bağlılık' temasıyla gerçekleştirilen konferans; liderleri, uzmanları ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirdi. Bu etkinlik, yol güvenliği konusundaki uluslararası iş birliğini güçlendirmek amacıyla düzenlendi.
Konferans kapsamında, uluslararası ulaştırma iş birlikleri hakkında mevkidaşları ile ikili görüşmeler de gerçekleştirildi. Bakan Uraloğlu, yol güvenliğinin geleceği, iklim değişikliği, sürdürülebilir ulaşım ve yeni hareketlilik trendleri gibi konuların ele alındığı Bakanlar Yuvarlak Masa Toplantısı'na da katıldı.
Dijital Takograf ve Güvenli Altyapı
Bakanlar Oturumu'nda yaptığı konuşmada yol güvenliğinin sadece ulaşım meselesi olmadığını vurgulayan Uraloğlu, yol güvenliğinin aynı zamanda halk sağlığı ve sürdürülebilir bir kalkınma sorunu olduğunu ifade etti. Türkiye'nin, 2030'a kadar can kaybını yüzde 50 azaltmak için yaptığı çalışmaların da altını çizen Uraloğlu, güvenli altyapı ve akıllı ulaşım sistemleri alanındaki çalışmalarını aktardı.
Uraloğlu, “22 yılda yaklaşık 25 bin kilometre bölünmüş yol yaptık ve kazalarda can kaybını yüzde 80 azalttık. Dijital takografı ülkemizde yaygınlaştırdık. 15 yıldır kullanıyoruz, dünyada 4. üretici ülkeyiz.” dedi. Türkiye'nin acil müdahale ve kaza sonrası bakım noktasında mesafe aldığını dile getiren Uraloğlu, bu tecrübeleri paylaşmak için iş birliğine açık olduklarını da anlattı.
Her Hayat Değerlidir
Teknoloji ve dijitalleşmeden sonuna kadar faydalanmak gerektiğini ifade eden Uraloğlu, altyapının ve araçların akıllandırılması gerektiğini belirtti. Uraloğlu, “Yani yapay zekayı kullanmamız gerekiyor. Yol güvenliği ulusal bir mesele değil bölgesel ve küresel bir meseledir.” dedi. Bu anlamda Marakeş Deklerasyonu'nu desteklediklerini vurguladı.
Uraloğlu, “Unutmayalım her hayat değerlidir ve her trafik kazası önlenebilir.” diyerek yol güvenliğinin önemine dikkat çekti. Türkiye'de son 20 yılda trafik kazalarında can kaybı oranında önemli bir düşüş sağlandığını ifade eden Uraloğlu, hedefin sıfır can kaybına ulaşmak olduğunu belirtti.
Bakan Uraloğlu, Salonu Terk Etti
Bakan Uraloğlu, Pakistan ile Katar'ın da aralarında olduğu ülke temsilcileri ile birlikte oturumda konuşan İsrail Ulaştırma ve Yol Güvenliği Bakanı Miri Regev’i protesto ederek salonu terk etti. Bu durum, konferansın dikkat çeken anlarından biri oldu. Uraloğlu'nun bu eylemi, yol güvenliği konusundaki uluslararası iş birliğinin önemini bir kez daha gözler önüne serdi.
Konferans, yol güvenliği alanında uluslararası iş birliğini artırmak ve deneyim paylaşımını sağlamak amacıyla önemli bir platform oldu. Uraloğlu'nun katılımı, Türkiye'nin bu alandaki kararlılığını ve hedeflerini vurguladı.