Fethiye'de Slow Food Hareketi ile Temiz Tarım Dönemi Başlıyor
Fethiye'de Slow Food Hareketi ile Temiz Tarım Dönemi Başlıyor
Fethiye'de 'Slow Food' hareketi, iyi, temiz ve adil gıda üretimini savunarak tarımda yeni bir dönemi başlatıyor. Bu hareket, toprağın temiz kalmasını ve müdahalesiz tarımı teşvik ediyor. Kurucusu Yaşın Ceylan Arslanoğlu ve ekibi, Cuma Pazarı'nda ürettikleri çeşitli ürünleri tanıtıyor. Ayrıca, üreticilere temiz tarım yöntemlerini anlatıyorlar.
Slow Food Hareketinin Temelleri
'Slow Food' hareketi, merkezi İtalya'da bulunan ve dünya genelinde iyi, temiz ve adil gıdayı savunan bir oluşumdur. Bu hareket, %60'tan fazla ülkede 100 binin üzerinde izleyici ve gönüllüye sahiptir. Temel amacı, toprağın temiz kalmasını sağlamak ve geleneksel tohumların korunmasını teşvik etmektir. Fethiye'de de bu hareketin etkileri görülmeye başlanmıştır.
Yaşın Ceylan Arslanoğlu, 'Slow Food, müdahalesiz tarım yapan ve toprağı kirletmeyen temiz üretimi savunuyoruz' diyerek hareketin amacını vurgulamaktadır. Fethiye'de 'Slow Food Çiftlikleri' kurulması planlanmaktadır. Bu çiftlikler, temiz ve geleneksel üretimi destekleyecek ve yerel üreticilere yardımcı olacaktır.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Rolü
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın gıda tespitlerini ifşa etmesi üzerine Arslanoğlu, pestisitlerin zararlarının kanıtlandığını belirtmiştir. Bakanlığın, ürünlerin üretiminde önleyici tedbirler alması gerektiğini savunmaktadır. 'Bir üretim ceza ve yasaklarla sürdürülmektense temiz üretilmeye yönelik kurallar konulsa daha doğru bir yaklaşım olur' demektedir.
Arslanoğlu, kirli üretimin doğayı kirlettiğini ve bu durumun kimseye fayda sağlamadığını ifade etmektedir. Bakanlığın, üretim öncesi kurallar koyarak düzgün üretim yapılmasını sağlaması gerektiğini vurgulamaktadır. Bu şekilde, hem doğanın korunması hem de sağlıklı gıda üretimi mümkün olacaktır.