EYT Yasası ve Emeklilik Şartları: Prim Gün Sayısı ve Yaş Beklentisi

EYT Yasası ve Emeklilik Şartları: Prim Gün Sayısı ve Yaş Beklentisi
EYT yasası, 8-9-1999 tarihine kadar sigortalı olanların emeklilik şartlarını belirliyor. Ancak prim gün sayısı eksik olanlar, yaş şartını tamamlamadan emekli olamıyor. EYT yasası 3-3-2023 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu yasa ile birlikte, prim gün sayısını tamamlayanlar yaş şartı olmadan emekli olabiliyor. Ancak prim gün sayısı eksik olanlar, yaş şartını beklemek zorundalar. EYT yasası, prim gün sayısı eksik olanlar için herhangi bir avantaj sağlamıyor.
EYT yasası öncesinde, sigortalıların emeklilik için gereken yaş şartları belirlenmişti. 8-9-1999 tarihinden önce kadınlar için 50, erkekler için 55 yaş şartı aranıyordu. EYT yasası ile bu yaş şartları değişmedi. EYT yasası ile birlikte, prim gün sayısı eksik olanlar için yaş şartında bir değişiklik olmadan kısmi emeklilik için yaş beklemek zorundadırlar.
Prim Gün Sayısı ve Emeklilik Şartları
Prim gün sayısını tamamlayanlar, EYT yasası ile yaş şartı olmadan emekli olabiliyor. Ancak, prim gün sayısı eksik olanlar, EYT yasası çıkmış olsa dahi yaş şartını tamamlamadan emekli olamıyor. Örneğin, 28-03-1972 doğumlu bir kadın, 01-06-1992 tarihinde sigortalı olmuş ve toplamda 3623 günü var. Normalde, EYT yasası çıkmadan önce de emekli olabiliyordu. Ancak, prim gün sayısı eksik olduğu için EYT yasası kendisine bir avantaj sağlamadı.
SSK’dan 3600 günle kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olabilirken, Bağ-Kur’dan 5400 günle kadınlar 56, erkekler 58 yaşında emekli olabiliyor. Emekli Sandığından ise 5400 günle kadınlar ve erkekler 61 yaşında emekli olabiliyor. EYT yasası, prim gün sayısı eksik olanlar için herhangi bir iyileştirme sağlamadı.
EYT Yasası ve Yaş Şartları
EYT yasası ile birlikte, 8-9-1999 tarihine kadar sigortalı olanların emeklilik şartları belirlenmişti. Ancak, prim gün sayısı eksik olanlar için yaş şartında bir değişiklik olmamıştır. Örneğin, 28-03-1972 doğumlu bir kadın, 3600 günle 58 yaşında emekli olma hakkına sahip. Ancak, EYT yasası çıkmadan önce de yaş şartını tamamlaması gerekecektir.
EYT yasası, prim gün sayısı eksik olanlar için avantaj sağlamadığı için, bu kişiler yaş şartını beklemek zorundadır. EYT yasası çıkmadan önce dahi yaş şartını tamamlayan ancak prim gün sayısı eksik olan kişiler, 8-9-1999 tarihine kadar olan şartlarla emekli olabileceklerdir. EYT yasası ile birlikte, yaş şartı değişmediği için prim gün sayısı eksik olanlar için emeklilik süreci zorlaşmaktadır.